Nejen láska, ale také zdraví jdou přes žaludek. Jak zlepšit psychiku dětí stravou?
Proč je zdravá strava důležitá?
Vědci z University of East Anglia ve svém výzkumu našli možné propojení fyzického a duševního zdraví. Děti, které jedí více zeleniny a ovoce, bývají podle výzkumníků duševně zdravější než děti s méně vhodnou stravou.
Existují faktory duševního zdraví, které nedokážeme ovlivnit. Může zde být jistá rodinná zátěž, genetické pozadí či nevhodné rodinné zázemí, se kterými mnoho neuděláme. Na druhé straně se ukazuje, že je několik věcí, které umíme změnit a podpořit tak nejen své fyzické, ale i duševní zdraví.
Strava, střevo a mozek
Výzkum vědců z University of East Anglia ukazuje, že i stravováním zřejmě umíme ovlivňovat duševní zdraví dětí. Studie vycházející z údajů od přibližně 9000 dětí ukázala, že děti s dostatkem ovoce a zeleniny ve stravě mají lepší duševní zdraví. Nejlepších výsledků dosáhly děti, které měly nejméně 5 porcí ovoce a zeleniny denně. Údaje pocházely převážně od školáků.
Několik výzkumů ukazují, že stravou ovlivňujeme střevní mikroflóru. Ta není jen shlukem bakterií, které si nezávisle žijí v našich střevech. Jedná se o velmi živé společenství, které s námi přímo spolupracuje a výrazně ovlivňuje naše zdraví. Jak se ukazuje, nejen na fyzické, ale také duševní. Některé studie poukazují na schopnost bakterií vytvářet sloučeniny, které přímo ovlivňují depresi či pocit štěstí.
Strava jako lék
Na tomto poli probíhá intenzivní výzkum, abychom mohli ovlivňovat složení bakterií ve střevě co nejpřesněji podle toho, jaká porucha nastala. Zatím však víme, že „dobrým“ bakteriím obecně prospívá dostatečný podíl vlákniny ve stravě. Tu najdeme mimo jiné právě v ovoci a zelenině.
Děti, které jívají více zeleniny a ovoce, bývají podle nových výzkumů nejen fyzicky, ale i duševně zdravější
Děti, které jívají více zeleniny a ovoce, bývají podle nových výzkumů nejen fyzicky, ale i duševně zdravější
Je důležité dbát na správné stravování již od útlého věku. Nejen proto, aby si děti na zeleninu a ovoce zvykly a považovaly je za přirozené, ale také proto, aby se rovnováha ve střevě nastolila co nejdříve.
Čemu se vyhnout
Jsou potraviny, které zjevně střevu škodí. Sem patří například mnohé polotovary s podílem konzervantů či umělých barviv, přílišné množství sladkostí nebo bublinkové slazené či energetické nápoje. Zmíněná studie zveřejněná v BMJ Nutrition, Prevention & Health například ukázala, že děti, které pily ráno energetický nápoj, měly horší výsledky než děti, které například vůbec nesnídaly. Nejlépe obešli děti, které snídaly klasickou snídani.
Je zřejmé, že při duševním zdraví hraje roli několik faktorů. Je nesmírně důležité prostředí, ve kterém dítě vyrůstá, tlak, který na něj ovlivňuje a způsob, jakým se s ním dokáže vypořádat. Bylo by krátkozraké myslet si, že zdravou stravou vyřešíme jiné nevhodné vlivy na psychiku dítěte. Pokud je však možnost přispět k celkovému zdraví, proč to nedělat?